tiistai 14. heinäkuuta 2015

Lapin reissu

Päivitykset laahaavat vähän perässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :). Kesäkuun aikana meidän retkeilyhullu perhe kävi koluamassa taas luontokohteita sankoin mitoin. Nemo on meidän "Kansallispuistokoira". Tavoitteena on, että Nemo ehtisi elämänsä aikana käydä kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Tällä kolmen viikon reissulla saatiin taas pari uutta kansallispuistoa plakkariin.

Ajelimme Kuopion kautta viikoksi Kuusamoon ja retkeilemään rakkaassa, mutta aina yhtä kiehtovassa Oulangan kansallispuistossa. Kiertelimme Kiutaköngästä, käväisimme Pienellä Karhunkierroksella (jossa oli sattumalta neljä muutakin bortsua lenkkeilemässä) ja kävimme kurkkimassa Kanjonia.

Kuusamon reissulla uutena tutustumiskohteena oli Riisitunturin kansallispuisto, jossa reippailimme reilun 10 km mittaisen Riisin Riettaan. Tällä reissulla totesimme myös, ettei Nemolla taida olla paljon erottelukykyä riistan hajuille, kun seurasimme kilometrien ajan tuoreita karhun jälkiä, joihin Nemo ei reagoinut mitenkään.Itse kyllä kuikuilimme vähän väliä sivuillekin, jottei vaan satuttaisi kontion kanssa nokakkain.



Nemo Riisitunturilla

Kuusamosta jatkettiin pohjoisemmaksi Lapin lumoaviin maisemiin Luostolle. Pyhä-Luoston kansallispuistossa kiersimme Karhunjuomalammen lenkin (suosituin) sekä Aapasuon luontopolun. Varsinkin Iso-Kurun lenkki oli hyvin vaikuttava kokemus kiviseinämineen ja satukirjamaisine lampineen ja vesiputouksineen. Tällä reissulla saimme nauttia myös hyttys- ja mäkäräispilvistä, jotka laskeutuivat erityisen sakeina Nemon päälle. Paussit oli paikoin syytä pitää lyhyinä, jotteivat ötökät olisi syöneet Nemon naamaa kokonaan. Kultakeron huipullekin porhallettiin ja sieltä myös muutama märäkäinen löydettiin.


Iso-Kurun kivikkoa


Tunturiaapa ja tunturit

Säät olivat pääsääntöisesti koiran kanssa retkeilyyn sopivia. Ei hirveitä hellepäiviä, vaikka aurinkoista välillä olikin. Nemolle hyvää liikuntaa tuo tuntureille kapuaminen. Porojakin kohdattiin ihan Nemonkin kanssa. Niistä Nemo ei välitä vieläkään oikein mitään. Möllöttää melko kiinnostuneena ja valppaana, mutta pysyy pehva maassa, jos niin käsketään. Albiinoporokin osui reitille. Liekö harvinainenkin?


valkaistu poro

Nemppa on reissuilla yleensä helppo. Autoilu käy sen pääkopalle kovin samoin kuin metsissä samoaminenkin, joten nukkuu hyvin paikassa kuin paikassa. Sen uskaltaa esim. kauppareissujen ajaksi jättää vieraaseenkin paikkaan. Muutamaaan paikkaan on tosin naarmuja vetänyt sänkyjen alle, kun sen pitää päästä mahdollisimman pieneen paikkaan nukkumaan. Mitä pienempi sängynalusta, sen parempi. Sohvat ja sängyt on kielletty reissussakin.

Paluumatkalla yövyttiin pari yötä Rovaniemellä ja yö leirintäalueella Oulussa. Nemo nukkui leirintäalueilla yöt autossa, koska teltta oli vähän ahdas. Hyvin uni oli maittanut sielläkin. Usein pyysi iltaisin itse autoon, koska halusi päästä eroon hyttysistä. Reissun aikana treenit jäivät kokonaan, koska Nemo otti jo tarpeeksi pulttia uusista asioista. Kiva reissu oli kaikin puolin. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti