maanantai 27. toukokuuta 2013

Janaa

Jälkitreeneissä paukutettiin janoja. Viime viikonlopun pm-kisoissa oli ollut sen verta heikkoja janasuorituksia voittajaluokan koirilta, että tätä ongelmaa ruodittiin sitten ihan toden teolla. Ryhmässä oli kisoihin meneviä koiria, joten siitäkin syystä tämä tehoisku janoista. Hyödyllistä treeniä ehdottomasti! Mulla ei ole mitään aiempaa kokemusta janoilta ja niiden opetuksesta.

Muistettavia asioita:

  • Janalla koiraa saa ohjata suullisesti ja ohjaamalla. Rami tekee omalla koirallaan niin, että lähettää koiran oikeaan suuntaan hihnan päästä näyttämällä suunnan kädellä.
  • Janalle lähetyksessä koiran perään saa mennä vasta, kun liinasta on loppu käsillä.
  • Tuomari huutaa "takaisin janalle", jos koira lähtee ennen jälkeä väärään suuntaan tai menee vinoon. "Väärä jälki" tarkoittaa, että koira seuraa väärää jälkeä.
  • Koira kannattaa suunnata valmiiksi huolella kohti takamerkkiä ja varmistaa, että lähtee etenemään suoraan -> paljon harjoitusta lyhyeltä matkalta.
  • Janalle lähetyksessä voi käyttää esim. "eteen jälki" käskyjä.
  • Janalla koiralle saa puhua ja sitä saa suullisesti ohjailla esim. takajäljeltä kutsu takaisin (koiran nimi, korjaa yms.) ja lähetys oikeaan suuntaan (helpompaa treenijäljissä, joissa jäljen suunta tiedossa).
  • Janalla ei kannata palata taaksepäin tai kutsua koiraa luokse vaan esim. liinalla ohjata sitä oikeampaan suuntaan. Esim. jos koira lähtee vinoon, lähtee itse kävelemään vähän vinoon toiseen suuntaan.
  • Takajäljen tunnistusta kuurina -> koira oppii, että vain toisen suunta oikea ja oppii etsimään oikeaa jälkeä (esim. viikko, 2-3krt janatreeni päivässä).
  • Ensimmäinen keppi n. 20 m janalta -> koira saa nopeasti vahvistuksen, että lähtee oikeaan suuntaan.
  • Tuomari arvostelee janalla etenemistä ja ohjaajan ja koiran toimintaa. Esim. oikaisu kulmasta ei ole iso virhe, voi tipauttaa muutaman pisteen. Isompi ongelma on, etttei koiralle ole huolella opetettu eteenpäin etenemistä ja jäljen poimintaa janalta.
  • Janat kannattaa tehdä eri suuntiin ja mahdollisesti jana vähän viistoon alkuun kohti oikeaa jälkisuuntaa.
  • Janan olisi hyvä antaa rauhassa vanheta, ettei ole liian tuore ja tuuli paina sitä voimakkaasti eteen- tai taaksepäin.
  • Kokemattoman koiran kanssa janalle kannattaa lähteä nopeammin koiran perään ja vahvistaa näin koiran oikeanlaista etenemistä (esim. kehu). Monesti tosin koirat paukkaavat janalla siihen malliin, ettei ohjaaja ehdi kuin pyöriä paikallaan ja koittaa ohjata koiraa edes sinne päin.
Nemon kanssa treenattiin kaksi janaa. Veto puskiin oli hyvä. Ensimmäinen jana oli vähän heikompi, kähti haahuilemaan jälkeä sivuilta. Lähetin uudestaan. Jäljenajo ei ollut mielestäni kovin tarkkaa aluksi, yksi keppi jäi. Viimeisen nosti.

Toinen jana oli parempi. Hyökkäsi janalle niin, etten ehtinyt kissaa sanoa ja sain palovammat kämmeneen. Tältä jäljeltä nosti molemmat kepit. Edelleenkään en ole ihan tyytyväinen jäljenajoon, vähän haahuilee liikaa. Toisaalta tämä oli vasta kauden toinen jälki. Pikkaisen ripeämpää treenitahtia voisi koittaa pitää, jos meinaa tänä kesänä taas kehittää jäljenajoa.

Treeniporukassa katsottiin toistemme janoja. Hyvin erilaisia suorituksia oli nähtävissä. Tuli käsitys siitä, mitä kaikkea koira voi janalla tehdä. Pääosin jälki oli kaikille koirille superkivaa ja hännät viuhuivat ahkerasti. Kiitos Ramille ja Pirjolle hyvistä janavinkeistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti