tiistai 19. elokuuta 2014

Korrien koulutus vol. 3

Monnissa Paukunharjun majalla treffattiin lauantaina laaja kirjo Maccabee-kasvatteja ja heidän omistajiaan. Ellan järkkäämä Korrien koulutus oli kiva monin tavoin: pääsi näkemään tuttujen ja uusien koirien treenejä sekä sai paljon uusia hyviä vinkkejä treenaamiseen.


Ennen koulutusta koitin miettiä valmiiksi, mihin juttuihin tarvittaisiin apuja. Tilanne oli siinä mielessä ongelmallinen, että viime koulutuksen jälkeen (syksy 2013) ei olla paljon ehditty treenaamaan voi-juttuja, eikä siis edistyttykään kovin kummoisesti.


Päätin ottaa samoja vanhoja ongelmaliikkeitä: seuraamista, luoksetuloa, tunnaria, metallinoutoa sekä ruutua. Näistä etenkin seuraamiseen toivoin jonkinlaisia "virkistysjuttuja" eli miten seuruuseen saisi parempaa kontaktia vaihtelevammilla treeneillä.


Ryhmä jaettiin puoliksi ja ohjaajat vaihtoivat kouluttajaa puolivälin jälkeen. Me aloitettiin Pekan opissa.


Nemolle tein ensin jatkoheiton, josta ideana oli lähteä seuraamaan. Eka heitto meni ihan pieleen, kun kentälle porhalsi koira toiselta puolelta. Toisella heitolla parempi suoritus. Palkkasana kuitenkin vähän myöhemmin, kun kapula jo suussa. Seurautin ilman hihnaa ja korjaussanana "äp". Pekan mukaan Nemo vastaa "äp"-sanaan hyvin. Seuraamista pitäisi tehdä enemmän ilman hihnaa, jotta saisin paremman henkisen otteen koiraan. Varsinkin vapaana seuruussa olen tosi epävarma ja hermoilen, koska Nemo jätättää niin helposti, mistä alan himmaamaan ja vetämään koiraa mukana.


Tehtiin seuraamiseen häiriötreenejä. Pekka tuli rapsuttelemaan Nemoa ja kehuin, kun piti kontaktin. Sitten härnättiin omalla lelulla. Viimeisessä vaiheessa seurautin Nemoa häiriölelun ohi. Vaikeita häiriöitä, mutta Nemo tsemppasi hyvin. Pekka kehotti käyttämään lelupalkkaa näissäkin (yleensä nakki), koska se on mitä Nemo odottaa. Häiriötreenejä pitää tehdä enemmän!


Sitten tehtiin luoksetuloa kierron kanssa. Seurautus taaksepäin, täyskäännös, liikkeestä maahanmeno, ohjaaja menee tuolin yms. eteen, kutsu ja kun koira tulee lähetetäänkin kiertämään palkaksi. Menolla ongelmana on nopeus ja vire luoksetulossa, joten kiertoa pitää treenata paljon ennen kuin palkkautuu siitä. Suora lelun näyttö toiminut nyt paremmin.


Riitan puolella aloitettiin tunnarilla. Tässä ollut pari kk taukoa, ja tein liikkeen edellisenä päivänä viimeksi. Saatiin joka kerralla oikein hyvä haistelu ja oman tuonti. Aloitettiin oman piilotuksella, viimeisessa kapulat parissa rivissä päällekkäin. Hyvin meni. Nyt enemmän kisamaisempia treenejä.


Kaukkareissa katsottiin ylös-taa - vaihtoa. Tässä etenkin takajalkojen liikkumista. Riitan mielestä pieni liike on enemmän painonsiirtoa ja ihan ok. Uutena aletaan treenata luopumista. Nemo jätetään seisomaan, nami naaman eteen ja kun antaa olla (ei koita tulla eteenpäin), palkkasana ja nami suuhun. Namia viedään pikku hiljaa lähemmäs kuonoa. Ideana, että tällä Nemo ei ole tulossa eteenpäin vaikka nami olisikin mulla. Tällä saataisiin etäisyyttä. Kaukoihin voisi käyttää myös takapalkkaa ja namikuppeja molemmilla sivuilla.


Metallinoudossa tein jatkoheiton malliksi, miten noutaa. Nemo meni kapulalle hyvin, mutta kantoi sen hitaasti takaisin. Ei tykkää metallista suussa. Tähän saatiin vinkiksi noutoleikki. Leikitään lelulla, metallikapula lentää, otetaan lelu ja huomio kapulaan, kun nostaa kunnolla palkkaus heti leluun. Tätä voisi ensin tehdä puukapulalla, sitten metskulla jossa vähän teippiä ja myöhemmin puhtaalla metallilla. Metalliin myös vauhtinoudot ja kiertoleikit hyviä.


Tiinalta sain vielä vinkin opettaa kapulan kanto reunasta, jolloin olisi tukevammin suussa. Jos ottaa keskeltä kehutaan vaimeammin, jos ottaa seunasta megapalkkaus.


Ruutuun mennessä Nemo alkoi olla jo kuumuuden vuoksi aika väsynyt. Juoksi ruutuun aika veltosti ja vinoon. Ruutu oli tyhjä, ja jostain syystä haki paikan vasemmasta reunasta. Lähempää saatiin ihan hyvä paikanhakuja. Tarjosi itse sitten ilman käskyäkin ruutuun menoa. Tähän vinkiksi lisää tyhjään ruutuun menoja läheltä eli harjoitellaan oikean paikan hakua.


Muita koulutuspoimintoja:


- Ketjuttaminen kisamaisessa treenissä: tehdään tylsästä/vaikeasta liikkeestä kiva palkkaamalla siitä muutaman liikkeen jälkeen esim. seuraaminen, luoksetulot, nouto ja ruutu / kaukot -> vikasta megapalkka. Koira oppii odottamaan palkkaa liikkeestä.


- Koiralle kuuntelutreenejä esim. heitetään noutokapula ja lähetetään ruutuun, merkiltä lähettäminen toiselle merkille ennen ruutua.


- Liikkeestä pysäytykset kierrolla. Kierron jälkeen pysäytys, minkä jälkeen lähetetään kiertämään toista kautta uudestaa.


- Pk: henkilöryhmä loppuhuipennus, koira odottaa palkkaa ryhmästä.


Koulutuksen jälkeen vielä vähän kahviteltiin ja Nemo pääsi moikkaamaan Siiri-siskoaan. Kiva oli nähdä koiruuksia ja turista omistajien kanssa! Nyt pitäisi vaan muistaa treenata näitä uusia juttuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti