sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Maaritin koulutus

Viikot vierii ohi hirmuista kyytiä. Treenattu ollaan, mutta niistä ei mitään erityistä päiviteltävää. Maarit Karhu-Teiskosen koulutuksesta tältä päivältä sain kuitenkin taas vähän lisäinfoa, että missä mennään tällä hetkellä.


Teemoiksi otin häiriötreenit, tunnarin ja sivulletuloa edestä. Aloitettiin pienellä seuruulla virittelynä, jonka jälkeen tunnari. Vääriä reippaasti ja oma itse vietynä. Haistelu oli tosi hyvä, palautuksessa palkkasin nopeasti leluun.


Maarit puuttui Nemon kapulan puremiseen (ehtii purra, vaikka palkkaan lentävään leluun). Tehtiin erilaisia pito- ja tuontitreenejä: ohjaajan edessä, kauempaa apparille kapulan kanssa jätettynä jne. Näissä Nemo vähän näytti paineistuvan ja koitti hanakasti kapulaa suussa pyöritellä. Näitä olen treenaillut kotona jonkin verran, pitää ottaa kuuriksi.


Tehtiin toinen tunnari. Nyt häiriötä oli enemmän ja alla vähän paineistava treeni. Lähti suu auki ja kaappaili ensimmäisen. Toinen niin, että itse olin koiran ja kapuloiden välissä kyykyssä. Nemo ei kykene vireen säätelyyn vielä eli nopeasta vauhdista ei malta haistella. Mitä enemmän häiriötä, sen helpommin haistelukin jää.


Nemo myös odottaa multa nopeaa reaktiota oikeaan kapulaan. Eli vielä pidempi viive kehuun! Maaritin mukaan nami olisi paras palkka tässä.


Toisella kiekalla keskityin nyt ihan abc-tasolla tuohon Nemon hallintaan. Nemo on turhan lipevä lähtemään häiriöiden luo ja usein näissä tilanteissa käskyttäminen menee ns. jankkaamiseksi  "Nemo täällä" tai "käy siihen", "käy siihen". Kilttinä ohjaajana en ole raaskinut tarpeeksi puuttua tähän käytökseen voimalla (kuten on jo aiemminkin täällä todettu). Yritän aina saada jotain tapahtumaan uudella käskyllä sen sijaan, että nippaisen koiran maahan. Viikkokoulutuksista tähän en ole kovin ihmeellisiä vinkkejä saanut. Kun ohjaaja ei  osaa olla tiukka, kuka sitä tiukkuutta opettaisi?


Maaritin kanssa tehtiin alkuun "käy siihen"-treeni. Nemo lähti varmaan viisi kertaa. Mun kielto oli aina myöhässä. Toisessa harjoitteessa, jossa ympärillä oli kaksi muutakin koiraa ja vieras käskytti maahan, Nemo meni joka kerta. Seuraamisessa, jossa Maarit houkutteli sivulla, Nemo lähti tai mulkoili joka kerta. Häiriötreenejä on tehty, mutta selvästi liian vähän, kun lopputulos on tämä. Nemolle vieras häiriö on vaikea, kun sitä on saanut niin vähän treenata.


Lopulta saatiin hieno seuruupätkä, joissa Nemo ei välittänyt häiriöhoukutuksista mitään. Pitää ottaa häiriöjutut taas aktiivitreenaukseen.


Loppuun vielä edestä sivulle tuloja. Tässä nakkia nostettiin vähän ylemmäs, jolloin pää tuli ylemmäs ja Nemo kiepsahti paremmin paikalleen ilman lenkkiä takana. Muuten oli ok.


Maaritin mukaan Nemo on kuitenkin osaava koira. Plussaa siitä, ettei ääntele paineistavissakaan treeneissä, mitä nyt korvat menee päätä pitkin. Mutta Nemo tsemppasi loppuun asti, vaikka välillä oli vähän ahdistavaa.


Huomenna jatketaan häiriötreenejä ja tunnarikapulan pitotreenejä viikkoryhmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti